Centre Catalunya - Mampatim

Els actors. Josep Artigas, AES, FES i Caldes Solidària

En Josep Artigas Berenguer

El responsable directe del projecte, en totes les seves fases, és l’escolapi Josep Artigas Berenguer. En Josep Artigas, enginyer tècnic agrícola, treballa al Senegal des del 1977, on ha desenvolupat múltiples projectes de cooperació, especialment a la regió de la Baixa Casamance. Ha estat responsable de la comunitat escolàpia a l’Àfriaca de l’Oest i d’un nombre important de projectes de cooperació on destaquen la Granja Escola de M’Lomp i el Centre Catalunya de Sokone. Justament aquest darrer projecte, el Centre Catalunya, és l’inspirador de l’actual proposta. Un centre de lleure i educació, on la participació dels joves en tots els aspectes és cabdal, un projecte d’èxit i de qualitat. Es pot ampliar informació al seu apartat d’aquesta web i al reportatge il·lustratiu que hi trobareu. Premeu al següent enllaç per accedir-hi:

Centre Catalunya de Sokone

En Josep Artigas viu a Mampatim des de setembre de 2017, on es va desplaçar amb l’encàrrec d’iniciar un treball de desenvolupament humà tal com ha fet en altres regions del Senegal. Coneix perfectament el Senegal i la Casamance, domina el diolà i el francès, parla wolof i ja s’està iniciant amb el peul, llengua molt comuna en aquesta zona.

Al 2008 el Consell Comarcal del Vallès Oriental li va atorgar el premi internacional al desenvolupament humà. Podeu llegir clicant aquí el document (biografia inclosa) que vam preparar com a candidatura a aquest premi.

 

Associació Education Solidaire

L’Associació Éducation Solidaire és una institució que amb les seves obres i les seves activitats pretén l’educació integral « per a tothom », dels infants i dels joves, especialment els més desfavorits.

Està vinculada a les Écoles Pies de l’Afrique de l’Ouest i té relació amb Caldes Solidària des dels seus inicis.

Segons l’experiència que es té en les altres regions del Senegal, la Institució pot adonar-se pertinentment de les particularitats socials i econòmiques d’aquest lloc, tant dels seus punts forts com dels seus punts febles.

L’entitat local, té una llarga experiència en projectes educatius (formació formal, no-formal) i comunitaris. L’any 2006 s’inicia a una altra zona rural del Senegal, la zona de Niombató, un centre social per a la població de Sokone. Aquest centre, anomenat “Centre Catalunya” disposa d’activitats culturals i esportives per a joves, i té per objectiu poder promocionar els joves de la zona.

Amb l’experiència comprovada de fa més de 10 anys del centre, es fa palès que espais d’aquestes característiques són necessàries sobretot en zones rurals, poc desenvolupades i amb molta població jove.

La presència d’Éducation Solidaire a la zona de Mampatim s’ha iniciat aquest any, mitjançant dos missioners, en Josep Artigas, calderí, i en Sebastien Sambou, senegalès, però la presència escolàpia ja fa més de 10 anys que hi és present a través de les religioses Escolàpies a Mampatim, branca femenina de les Escoles Pies. Aquesta trajectòria ha permès adonar-se més fàcilment, pel seu comportament i la seva experiència, de la problemàtica local que incideix concretament en l’objectiu comú de les Escoles Pies.

Pàgina web de l’AES

 

Caldes Solidària

Caldes Solidària és una associació d’àmbit local, de Caldes de Montbui, que té per objectiu fomentar la solidaritat de la població de la vila amb les persones que passen dificultats a causa de la pobresa o la violència. Des dels seus inicis ha col·laborat amb el treball d’en Josep Artigas al Senegal. Va ser la impulsora per l’obtenció dels recursos econòmics que van fer possible la construcció del Centre Catalunya a Sokone.

Caldes Solidària difon el projecte a Catalunya i cerca finançament.

 

Fundació Educació Solidària (FES)

Imatge de complement

La FES dóna suport tècnic i financer a projectes al desenvolupament, a l’Àfrica especialment als projectes relacionats amb les Écoles Pies de l’Afrique de l’Ouest.

Aquest projecte s’ha presentat a Caldes de Montbui i conseqüentment al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament amb el suport de la FES.

Pàgina web de la FES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*