Bhimphedi Nepal

El projecte de reconstrucció

Es tracta d’un programa d’intervenció a la comunitat de Bhimphedi al Nepal, arran del terratrèmol del 25 d’abril de 2015 que va deixar el 80% de les famílies sense llar i va causar més de 10.000 morts.

El projecte pretén enfortir la comunitat per tal de dotar-la de més capacitat de resposta davant dels terratrèmols donada la situació de risc en la que es troba.

Es tracta d’un projecte de desenvolupament, ja que es pretén actuar des de les vessants educativa, productiva, organitzativa i constructiva. Això implica enfortir a la població (i les institucions que li donin suport) en la seva capacitat d’organització, de gestió i de presa de decisions, des d’un millor reequilibri econòmic.

Així doncs, les accions que es realitzaran no suposaran una dependència de la població i no la convertiran en una població que només espera rebre (posició de mendicitat) sinó en una població activa que sàpiga i pugui resoldre futures situacions similars.

Per tal de desenvolupar aquest projecte, s’han sumat diverses entitats, els membres de les quals formaran part de l’equip tècnic del projecte: Caldes Solidària, Amics del Nepal, Universitat Politècnica de Catalunya i Base-A.

El projecte té per objectius específics la millora dels coneixements constructius sisme-resistents, l’enfortiment del teixit social i organitzatiu fomentant la comunicació entre castes, i el requilibri econòmic de la població.

Per això, entre d’altres, cal organitzar un equip del projecte, documentar-se sobre l’enfortiment antisísmica de comunitats i identificar l’estat actual de Bhimphedi (estat edificacions, entrevista famílies, informar-se sobre la construcció tradicional local, materials disponibles i forma de vida de les comunitats afectades).

Després preparar les activitats a executar (pre-disseny prototips, maquetes, plànols, disseny de banc de materials, de tallers bàsics, formacions i capacitacions, etc.).

Posteriorment entra l’etapa de construcció segons els dissenys previs realitzats, du a terme les formacions i capacitacions que han de comptar amb la participació del diferents agents del programa i de locals. En aquesta fase també es discuteixen els prototips a construir, la selecció de les famílies corresponents als prototips i la seva construcció.

La segona etapa constructiva preveu l’extensió de programa a les comunitats, més formació i capacitació i la captació de recursos per assegurar la continuïtat.

 

Població beneficiària

La població de Bhimphedi compta amb 6.321 habitants (cens oficial de 2001, el darrer del que el país disposa), 3.166 homes i 3.155 dones, dels quals el 88,8 % es dediquen a l’agricultura.

D’acord amb aquest cens, al municipi de Bhimphedi hi havia censades 1.107 cases, amb un població total de 5.742 persones, el 49 % eren homes i el 51% dones.

La població de Bhimphedi està repartida entre el nucli comercial i les àrees rurals. Al nucli comercial, on hi ha també centres de serveis educatius i sanitaris, hi viu una tercera part de la població censada. La resta està repartida en petits nuclis (wards) dispersos per les muntanyes, la majoria dels quals no disposen de carretera per a vehicles motoritzats per poder-hi arribar.

Els beneficiaris directes són:

– 16 famílies inicials per les quals es reconstruirà i/o repararà la seva casa, que servirà de prototip per a properes construccions i rehabilitacions. El sistema de selecció serà participatiu, per tal que els diners arribin a les famílies més necessitades.

– 4 famílies que seran les encarregades de portar el banc de materials i el taller.

– Paletes, constructors, mestres d’obres, propietaris de cases i altres persones del poble que hagin vingut als tallers de capacitació.

Els beneficiaris i indirectes són la resta de propietaris de cases caigudes (o malmeses) que hagin de reconstruir (o reparar), els quals podran fer-ho ja de forma segura i sismoresistent gràcies als coneixements aportats pel programa a constructors, mestres d’obres i paletes. Aproximadament 800 cases (el 85% de 1.107), repartides entre els 9 Wards.

 

Antecedents Caldes Solidària i el Nepal

L’any 2000, Caldes Solidària va participar en el finançament de l’ampliació del centre d’infants que Amics del Nepal gestiona a Mahendranagar (a l’oest del país) amb la construcció del porxo i ampliació del segon pis del centre.

Posteriorment, l’any 2001 Caldes Solidària va participar en la construcció del segon mòdul de mateix centre d’infants, inaugurat a finals de l’any 2001.

Finalment, l’any 2005, Caldes Solidària va tornar a participar en la construcció d’un mòdul per menjador i cuina al Centre d’Acollida d’Infants que Amics del Nepal gestiona a Bhimphedi, on també va ajudar a proveir-ne l’equipament i material necessari, per garantir una millora en la qualitat de vida del nens que viuen al centre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*