Chagas

El projecte: curs internacional de control de la malaltia de Chagas

La malaltia de Chagas afecta a uns 7 milions de persones en el món i s’estima que per causa d’ella anualment moren més de 10.000 persones.

Malgrat la seva enorme prevalença, aquesta malaltia és poc coneguda i la formació de les professionals sanitaris en els serveis de salut i responsables del seu control de molts països actualment presenta importants deficiències. La formació, tant des de les vessants epidemiològica i psicosocial fins a les vessants clínica, terapèutica i preventiva, és imprescindible per avançar en la lluita mundial contra la malaltia.

Conscients d’aquesta realitat, des del Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es pretén oferir un curs bianual de formació de persones d’institucions sanitàries i de vigilància i control de malalties tropicals desateses als països afectats. En cada edició del curs, d’una vintena d’alumnes, hi assistirà una persona per país, que tindrà la funció d’actuar com agent multiplicador dintre del seu propi territori nacional. El curs serà impartit per especialistes de les diferents disciplines implicades, des de la parasitologia i entomologia fins als especialistes en malalties cardíaques o sistemes de informació geogràfica i salut pública.

La primera edició del curs s’impartirà a la ciutat de Santiago del Estero (nord-oest d’Argentina), capital d’ una de les àrees de major afectació de la malaltia de Chagas, amb la possibilitat de realitzar activitats pràctiques del curs en les pròpies comunitats afectades. Es considera molt important per les persones amb responsabilitat en salut pública el coneixement pràctic i la capacitat d’estudi i anàlisi d’una situació sobre el terreny per poder prendre decisions i planificar amb sentit comú, partint de la realitat.

curs ICATEl present projecte correspon a la primera fase del treball a realitzar, que és el disseny del curs i la preparació del material pedagògic. Aquest treball serà coordinat pel Programa de Salut Internacional de l’Institut Català de la Salut – PROSICS amb la col·laboració tècnica del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC. Cal elaborar el programa detallat del curs, contactar amb les persones responsables de cada àmbit temàtic, elaborar el material pedagògic, realitzar el cronograma d’activitats i dissenyar el sistema de gestió.

Aquesta tasca, sota la supervisió del Dr. Pere Albajar Viñas, responsable del Programa de Control de la malaltia de Chagas a l’OMS, serà realitzada per un metge especialista en medicina tropical i salut internacional del PROSICS, amb el suport tècnic d’un becari de la UPC.

El projecte és una iniciativa i responsabilitat del Programa de Control de la Malaltia de Chagas del Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l’OMS.

Aquesta és una proposta singular: no és un projecte per a una comunitat concreta, no és un projecte de sensibilització o simplement un d’educació per al desenvolupament, és un projecte de cooperació entre administracions catalanes (ajuntament, universitat, ICS) i el Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l’OMS.

Impulsant aquest projecte, l’Ajuntament de Caldes de Montbui ha d’aconseguir, a més a més de que s’assoleixin els objectius del projecte, mostrar a la cooperació municipal catalana l’interès i beneficis de col·laborar amb organitzacions internacionals, i especialment amb les persones d’aquestes organitzacions properes a Catalunya.

El projecte ha estat presentat per l’entitat Caldes Solidària a l’Ajuntament de Caldes i aquest ha aprovat el finançament de 14.500€ per a la primera fase de disseny i preparació del curs.

Veieu la notícia publicada per l’Ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*